Текат проверки на абонати с нулево потребление на парно

14.03.2018

Няма установени сериозни нарушения

 

Текат проверки на абонати с нулево потребление на топлоенергия. Над 400 жилища са проверили служителите на Нелбо ЕАД, което е 98% от всички, посочили, че няма да ползват парно. Целта на проверките е да се установи дали абонатите продължават да не ползват топло, както са заявили.

Имотите, които се проверяват, са основно необитаеми, като безпроблемен достъп се осигурява от собственици или техни пълномощници. При посещението на служители на Нелбо се проверява и изправността на топломерите в жилищата.

Предвид наближаване края на отоплителния сезон Нелбо ви съветва да проверите уредите си дали са в изправност. Ако дисплея е изгаснал или дава грешка, свържете се с нас за насрочване на посещение. Това можете да направите тук.

Пускат парното в София от 26 октомври

25.10.2017

Във връзка с предстоящото понижение на външните температури през следващите дни „Топлофикация София” има готовност да започне поетапно общото пускане на отоплението в столицата от утре, 26 октомври. Отоплението ще бъде включено първо в детските градини, учебните и здравните заведения, след това жилищните сгради във всички райони и накрая административните сгради и стопанските потребители.

Напомняме на клиентите да отворят на максимална степен вентилите на радиаторите си, за да не се налага допълнително обезвъздушаване на отоплителните тела след пускане на отоплението, както и да проверят електронните си уреди за дялово разпределение. В случай, че дисплеят им е угаснал, клиентите трябва незабавно да потърсят съдействие от топлинния си счетоводител.

Важно е преди пускането на отоплението клиенти да приключат всички ремонти и да запълнят източените инсталации. Отоплението няма да бъде включено в сградите, в които вътрешната отоплителна инсталация не е запълнена, защото това означава, че в някое жилище ремонтът все още не е приключил.

Парното в Козлодуй стартира от 6 окт. Топлофикациите в страната – в готовност.

09.10.2017

От петък (8.10) започна поетапното включване на отоплението в Козлодуй. Заради ниските температури в рамките на няколко дни във всички жилищни сгради отоплението ще бъде пуснато. Специалистите от Отоплителната централа инфомираха, че  парното ще бъде пускано само в абонатните станции със запълнена вътрешна отоплителна инсталация, за да се избегнат наводнения и щети в жилищата на клиентите им. Запълването на вътрешните инсталации се извършва при отворени радиатори и терморегулаторни вентили във всички помещения в сградата, включени в системата.

Необходимо е клиентите да отворят на максимална степен вентилите на радиаторите си, за да не се налага допълнително обезвъздушаване на отоплителните тела след пускане на отоплението. Абонатите следва да проверят електронните уреди за дялово разпределение на радиаторите дали са в изправност. В случай, че дисплеят им е угаснал, следва незабавно да потърсят съдействие от обслужващата ги фирма топлинен – счетоводител.

Изтече крайният срок за подаване на рекламации по изравнителни сметки

07.08.2017

 

Изтече крайният срок за подаване на рекламации по изравнителните сметки, предадени на всички домоуправители на обслужваните от Нелбо ЕАД сгради в София.

Сумите по изравнителните сметки ще бъдат фактурирани след 15 август. След тази дата домакинствата, които са плащали през отоплителния сезон повече, отколкото са потребили, могат да поискат записаната във фактурата сума за възстановяване.
Абонатите, които са консумирали повече топлина, отколкото са платили и имат да доплащат на Топлофикация София, трябва да издължат недоплатеното, което също е записано във фактурата, до 15 септември. След това на тях ще им бъдат начислена лихва върху дължимото.

92% от топлофицираните столични абонати вече са отчетени

26.05.2017

92% от топлофицираните абонати в София вече са с отчетени показатели за консумираното количество топлина през сезон 2016/2017 г. Това сочат данните на третият по големина топлинен счетоводител Нелбо ЕАД, след обявяване на двете безплатни дати за посещение в столицата.
„Всеки ден броят на неотчетените клиенти намалява, тъй като извършваме ежедневно индивидуални отчети. Очакваме, че броят на неотчетените ще е под 2% при фактуриране на изравнителните сметки“, обясни Боряна Колева, изпълнителен директор на Нелбо ЕАД.
Във Враца обитаемите имоти, които не са отчетени все още, са едва 1,5 %. В Перник отчет не е направен в 9% от жилищата. Данните от отчетените жилища сочат, че през тази зима в двата града има завишение на консумираната топлоенергия със 17% спрямо отоплителен сезон 2015/2016. Водеща причина за това завишение са ниските температури през този сезон. Средните температури за отоплителния сезон във Враца са били +3,400C градуса, а в Перник – +2,100C  градуса. Изравнителните сметки и в двата града ще бъдат предоставени на домоуправителите до понеделник (29 май).
Всеки клиент на Нелбо ЕАД може да заяви индивидуален платен отчет.
Изравнителните сметки на столичните абонати се обработват в момента и ще бъдат предадени в срок до 5 юли 2017 г. на домоуправителите. Срокът за обжалване е 30 дни след датата на получаване на сметките от упълномощения представител в сградата.

Нелбо стартира отчитане на топломерите

29.04.2017

Нелбо стартира отчитане на топломерите от 29 април в София, Перник и Враца

Отчитането на уредите за дялово разпределение за края на сезон 2016-2017 тече в цлата страна, след като всички топлофикационни дружества спряха отоплението в последните дни на Април.
За клиентите  в София и ще продължи до 24 май, като финалните годишни отчети предвиждат две посещения на адреса. След първото посещение на отчетниците, ще бъдат определени и втори дати за тези, които не са успели да осигурят присъствие. Едната дата ще е в обичайно извънработно време.
На видно място в блоковете се поставят известия/съобщения с обявените дати за отчет. Всички клиенти на Нелбо могат да проверят датите си за отчет и от подменю услуги само чрез въвеждане на абонатния си номер. Отказалите се от хартиена фактура вече са получили известие за датите за отчет на имота си по мейл.
Ако посочените дати за посещение на отчетниците не удовлетворяват клинетите, те могат да се обадят в Нелбо преди 31 май и да поискат извънредно посещение. То обаче се заплаща допълнително.
Във Враца и Перник отчетните кампании на Нелбо ще се проведат в периода 29 април – 10 май.

Напомняме, че осигуряването на безпрепятствен достъп до всички имоти обуславя навременното изготвяне на окончателна изравнителна сметка и липса на преработка поради неотчетени уреди. При неосигуряване на достъп до имота за отчет на уредите в рамките на отчетната кампания, на домакинството се начислява максимално потребление за отоплителния период. Абонатите с радио уреди, които нямат инсталирани радио водомери за топла вода също следва да проверят своите дати за отчет на водомерите за топла вода.
Изравнителните сметки за град София ще бъдат изготвени и разпратени към домоуправителите до 5 юли 2017 г.
След получаване на първата изравнителна сметка, абонатите имат срок от 30 дни за рекламация.

Във всички други градове – Пловдив, Плевен, Варна, Бургас и Сливен, клиентите на Нелбо са на месечен отчет.

Край на отоплителен сезон 2017 в Плевен

24.04.2017

От Топлофикация Плевен ЕАД информират за планирано поетапно спиране на отоплението през следващите няколко дена.
Към момента има спряни абонатни станции само по желание на клиентите в тях.

Възстановено топлоснабдяване в столицата

20.04.2017

На 20 април 2017г Топлофикация София ЕАД възстанови отоплението в столицата след обявения край на отоплителния сезон на 12 Април т.г.
Причината е голямото застудяване от 19ти април и снежната покривка, която поздрави софиянци за добро утро на 20ти сутринта.
Няма информация за планирано ново спиране към днешна дата; прогнозите за трайно затопляне са от средата на следващата седмица.

Топлофикация София и ЕВН България Топлофикация обявиха край на отоплителения сезон в Пловдив

11.04.2017

СЧИТАНО ОТ 12.04.2017Г. ТОПЛООФИКАЦИЯ СОФИЯ И ЕВН БЪЛГАРИЯ ТОПЛОФИКАЦИЯ ОБЯВЯВАТ КРАЙ НА ОТОПЛИТЕЛЕН СЕЗОН 2016Г – 2017Г. И ЗАПОЧВАТ ПОЕТАПНО СПИРАНЕ НА ОТОПЛЕНИЕТО В СГРАДИТЕ.

Напомняме, че след приключването на отоплителния сезон стартира кампанията за отчитане на уредите за дялово разпределение. В тази връзка НЕЛБО призовава клиентите си да осигурят достъп до всички жилища, включително и до апартаментите, в които отоплителните тела не се използват или са свалени.

Предстои изготвяне на график за отчет на уреди за дялово разпределение, който ще е наличен в секция Услуги/ График за отчет след 21 Април или в обслужващият ви клиентски офис на Нелбо.
Съобщенията за отчет се поставят на видно място във входа на сградата.

НЕЛБО напомня на всички клиенти да осигурят безпрепятствен достъп до всички уреди с цел коректно изготвяне на дяловото разпределение.

Топлофикация Враца обяви край на отоплителния сезон

10.04.2017

Считано от 01.04.2017г.  Топлофикация Враца обяви край на отоплителен сезон 2016г – 2017г. и  спиране на централното отопление в сградите.

КЕВР прие по-високите цени на топлинната енергия да влязат всила от 7 Април

07.04.2017

От 07.04.2017г с решение на на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) цената на топлинната енергия в градовете, произведена от топлофикационните дружества, използващи природен газ, се увеличава, като промяната е различна за отделните топлофикации. Увеличението варира между 17,91% и 37,40 % .
Причината за измененията на цените е утвърдената от 1 април 2017 г. по-висока цена на природния газ, който осигурява общественият доставчик „Булгаргаз” ЕАД. Цената на синьото гориво нарасна с 29,64%.

Новите цени можете да видите в секция Цени / Цени на топлинна ненергия

Без промяна остават градовете Перник, Сливен и Козлодуй поради използване на различен основен ресурс за производство.

За Юридическите лица, ползватели на топлинна енергия в град СОФИЯ

11.10.2016

По повод получени запитвания от наши клиенти, молим да имате предвид следното:
Юридическите лица, потребители на топлинна енергия за стопански обекти, получават изравнителните си сметки от Топлофикация София ЕАД под формата на Дебитни/Кредитни известия към конкретни фактури от отоплителния и неотоплителния период.
Известията са за изминалия период май 2015 – април 2016г и са няколко на брой (5 за клиенти с отопление и топла вода през целия период), поради различната цена на топлоенергията в рамките на периода. За повече информация виж в раздел Цени/ Цени на топлинна енергия http://www.nelbo.com/price/energy.
Ако сте получили повече от едно дебитно/кредитно известие към една и съща фактура, но с различни дати на издаване на известието, това се дължи на преработка на изравнителни сметки на етажната собственост.
За повече информация:
– проверка на сметка на 0700 11 111
– проверка на данни от изравнителна сметка/справка: http://www.nelbo.com/login (изисква се регистрация) или можете да се свържeте с нас по удобен за вас начин http://www.nelbo.com/contacts

Изравнителни сметки 2015-2016

15.08.2016

Всички изравнителни сметки за сезон 2015-2016г са предадени за фактуриране към Топлофикационните дружества.

За столичани срокът за рекламации изтече на 04 Август 2016г. Преработени се сметките на около 30% от абонатите в София, обслужвани от Нелбо ЕАД.
Данните от финалното изравняване са достъпни чрез електронната система на www.nelbo.com и с юлските им известия за фактури след средата на настоящия август. Изпратени са справки до УЛ на всички СЕС с преработки на първоначалните данни.
Клиентите, които имат да получават пари обратно от изравнението, ще могат да ги получат в брой на каса на Топлофикация или да оставят сумата за покриване на следващи сметки. Сумите се възстановяват на титуляра на партидата или на лице с нотариално заверено пълномощно. Няма краен срок за получаване на парите.

Раздават изравнителните сметки от 2 до 5 юли

29.06.2016

Изравнителните сметки на столичните абонати на Нелбо ЕАД ще бъдат раздадени в периода 2-5 юли. Сметките, които ще получат софиянци, са направени съгласно изискванията на последните промени в Наредба 16-334 за топлоснабдяването. Всички абонати на компанията могат да проверят сметките си онлайн на www.nelbo.com.
След преизчисленията, тази година 45% от клиентите на Нелбо са с по-ниски сметки от сумите, които са им били фактурирани през зимата. 47% от софиянци ще имат да доплащат, а 8% са платили това, което са консумирали. 14% ще доплащат суми между 10 и 50 лв., 9% – между 51 и 100 лв. и 5% между 101 и 150 лв.
„Тенденцията в изминалия сезон е ръст на интереса към месечен отчет сред жителите на София“, заяви Боряна Колева, изпълнителен директор на Нелбо ЕАД. Чрез отчитане на месечна база абонатите избягват годишна изравнителна сметка и всеки месец плащат това, което са консумирали за отопление и топла вода.
Наблюдава се спад на абонатите, които не са отворили на отчетниците спрямо предходната година, като т.г. те са под 2%. Те ще получат сметки на пълна мощност, като съгласно последните промени в наредбата, им е начислена топла вода до 280 л. на денонощие на обитател. Подобни начисления се правят и на хора, чиито водомери не са изрядни (стари/без пломба/с повреда и т.н.).
Между 240 лв. (за едностаен) и 324 лв. (за тристаен апарт.) е била средната сметка в София за ползване на топла вода за изравнителния годишен период (12 месеца), според предварителния резултат на изчисляване на сметките.
В периода 5 юли до 5 август, когато тече и законовия едномесечен срок за рекламации, офисът на Нелбо на бул. Дондуков 82 в София ще работи с удължено работно време – от 8:30 до 18:30 ч. През август топлофикационното дружество ще фактурира сумите от изравнението към абонатите. До края на септември 2016 г. столичните абонати имат право да поискат индивидуален отчет срещу заплащане, ако не са отчетени до момента. С тази дата изтичат всички срокове за рекламации по изготвените изравнителни сметки за периода май 2015 – април 2016 и компанията няма право да извършва корекции по тях.

https://www.actualno.com/sofia/vseki-vtori-v-sofija-shte-trjabva-da-doplashta-za-parno-news_548041.html
http://www.dnes.bg/sofia/2016/06/30/47-ot-stolichani-shte-doplashtat-za-parno.307397
http://www.monitor.bg/a/view/45272-47-%D0%BE%D1%82-%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D1%89%D0%B5-%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%89%D0%B0%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%BE/