Alt-tag-logo
Платете онлайн Проверете сметка Пишете ни

Полезни съвети от НЕЛБО

 1. Начало
 2. »
 3. Полезни съвети
 4. »
 5. Интелигентен дом - предимства и тенденции

Интелигентен дом - предимства и тенденции

Умен дом

Интелигентният дом е конфигурация, при която уредите и устройствата, свързани с интернет, могат да се управляват автоматично от разстояние с помощта на мобилно или друго мрежово устройство.  В наши дни технологията за интелигентен дом се използва във все повече домакинства, а напредъкът на технологиите разкрива нови възможности за автоматизация на дома, от които потребителите да избират.

Независимо дали става въпрос само за едно устройство или за цяла мрежа, собствениците на умни домове се възползват от многобройните функции и възможности на системата, за да рационализират задачите, действията и процесите в дома. Сред безспорните предимства на умните домове, които привличат потребителите се открояват:

 • Максималното повишаване на сигурността на дома.
 • Повишената енергийна ефективност – системите за умен дом позволяват по-добро контролиране на потреблението на енергия, като същевременно се автоматизират процеси като регулиране на температурата, включване и изключване на осветлението, отваряне и затваряне на прозорците и регулиране на напояването в открити пространства в зависимост от времето.
 • Взаимосвързаността, която дава сигурност, спестява време и средства - интегрирането на продукти и системи за интелигентен дом позволява управление и наблюдение от разстояние на термостати, камери, домашни уреди и осветление, без да се налага да напускате работното място или да се тревожите излишно по време на почивка далеч от дома.
 • Свързването на уредите и другите системи с технологии за автоматизация подобрява ефективността на уредите и създава удобства. Например, умната фурна гарантира приготвянето на ястията до съвършенство, без излишно суетене; умният хладилник сигнализира, че има продукти с изтичащ срок на годност; умният телевизор помага да намерите по-добри приложения и канали, за да откриете любимите си програми; умната пералня може да определи кога потреблението на енергия е най-ниско във вашия район и да се включи по това време.

Някои интересни статистики от непрекъснато разрастващия се световен пазар на смарт хоум системите показват следните данни и тенденции.

 • 57% от притежателите на смарт устройства твърдят, че те им спестяват време, а 45% твърдят, че им спестяват и пари.
 • 72% от ползвателите на интелигентни технологии посочват, че основната причина да използват интелигентни технологии и домашна автоматизация, е сигурността.
 • Около 54% от собствениците на жилища вярват, че интелигентните устройства повишават стойността на имота, което изиграва важна роля при бъдеща продажба.
 • 63% от анкетираните заявяват, че сред най-желаните функции на свързания дом са сигурността, интелигентните термостати и интелигентните вентилатори.
 • Една от новите възможности на системите за умен дом, която собствениците могат да ползват, е мониторинг и контрол на водата. Това позволява да се откриват течове и проблеми с тръбите навреме и да се спестят средства.

Услугите и уредите, които Нелбо АД предлага също са в синхрон с тенденциите, които налагат умните домове на бъдещето. Както всяка смарт технология, уредите за дистанционен отчет на топлинна енергия и вода на водещата немска технологична компания Qundis предоставят по-ефективен и прецизен контрол на използваните ресурси. Радио уредите позволяват регулярното проследяване на топлинна енергия и вода и помагат да се оптимизират разходите, свързани с тях. С дистанционните отчети се предотвратяват човешки грешки при снемането на данни, свежда се до минимум рискът от манипулации и аварии, осигуряват се месечни отчети и реални сметки. Освен предоставянето, монтирането, узаконяването и обслужването на уреди с дистанционен отчет, Нелбо предлага и индивидуални проекти за смарт автоматизация.

Може да защитите домовете си и срещу евентуален риск от пожар с противопожарни детектори за административни сгради и за бита, които предлага Нелбо.

Като следите и контролирате потреблението на топлинна енергия и вода, ще може да спестите време от грижи по дома, както и средства, но най-вече ще си осигурите спокойствие и сигурност.

We use cookies on our website. By continuing you accept these cookies.