Alt-tag-logo
Платете онлайн Проверете сметка Пишете ни

Полезни съвети от НЕЛБО

  1. Начало
  2. »
  3. Полезни съвети
  4. »
  5. Практични съвети за поддържане на енергоефективен дом

Практични съвети за поддържане на енергоефективен дом

Енергийна ефективност

Енергийна ефективност означава пълноценно оползотворяване на енергията чрез използване на най-добрите технологии, които се предлагат на пазара и чрез възприемане на по-отговорно и информирано поведение при използването ѝ. Или казано накратко по конкретната тема – осигуряване на максимален комфорт в жилището с по-малко количество енергия. Пестенето на енергия от своя страна е целенасочена икономия на енергия, която в някои случаи може да компрометира качеството на крайния резултат, т.е. да доведе до нарушение на домашния комфорт. Истината е, че комбинацията от двете води до оптимално намаляване на разходите и увеличение на спестяванията на енергия и природни ресурси.

В следващите редове, с помощта на Наръчника на EVN Топлофикация „Енергийна ефективност в дома“, ще обобщим някои от възможните стъпки, които може да предприемете, за да изградите и поддържате енергоефективен дом.

Погрижете се за вътрешната и външна изолация на жилището, за да намалите загубата на топлина. Поставете топлоизолация на пода и тавана, особено ако жилището ви се намира съответно на първи или последен етаж. Изолирайте стени, които граничат със стълбище или асансьорна шахта. Направете изолация на външните стени. Сложете дограма с двоен или троен стъклопакет, с което ще намалите топлинната загуба между 50 и 70%. Ако нямате бюджет за подобни кардинални ремонти, то уплътнете фугите на прозорците и процепите под вратите. Сложете дебели завеси (по възможност без да закривате радиаторите си) или подвижни изолиращи панели за прозорци. Поставете външни ролетни щори, които ще  допринесат за комфорта на жилището през всички сезони.

Изберете оптимален вариант за отопление. Отоплението с централно парно ви осигурява едновременно топлинна енергия и гореща вода за бита, гарантиращо изключителен топлинен комфорт и ефективно регулиране на температурата във всяко помещение спрямо индивидуалните нужди.

Заложете на електроуреди с висок клас на енергийна ефективност. При първа възможност подменете старите и амортизирани електроуреди с уреди от висок енергиен клас. Колкото по-висок клас е уредът, толкова е по-икономичен. Съществуват седем енергийни класа, като съответно клас А е най-висок, а клас G – най-нисък.

Използвайте умно и целесъобразно домакинските електроуреди и отоплителните системи, прилагайки следите похвати:

  • Поддържайте в изправност уредите за отопление, за да сте сигурни, че са по-ефективни и икономични.
  • Ако сте на парно, отворете вентилите и обезвъздушете системата; проверете изправността на радиаторния вентил; обмислете монтирането на радио уреди; поставете топлоотразително фолио зад радиаторите; поставете термостатични радиаторни вентили на радиаторите.
  • Не покривайте радиаторите с дрехи и не ги преграждайте с плътни завеси или мебели.
  • Не изключвайте радиаторите напълно през нощта.
  • При проветряване, отваряйте вратите и прозорците широко, но за кратко. Така ще запазите топлината на стените.

Изключвайте готварските котлони и фурната 10 минути преди ястието да е готово. Така ще използвате в максимална степен остатъчната топлина. Съдовете за готвене е добре да съответстват на размерите на котлоните, да са със здрави дъна и без дефекти.

We use cookies on our website. By continuing you accept these cookies.