Alt-tag-logo
Платете онлайн Проверете сметка Пишете ни

Полезни съвети от НЕЛБО

  1. Начало
  2. »
  3. Полезни съвети
  4. »
  5. Съвети за пестене на енергия у дома през лятото

Съвети за пестене на енергия у дома през лятото

Енергийна ефективност

По-топлите и дълги дни предполагат по-ниски сметки за енергия и повече възможности за спестяване. Обобщихме няколко практични съвета, които ще ви помогнат да пестите енергия и пари, като същевременно запазите комфорта в дома си през летните месеци.

Изолирайте ефективно дома

Правилната изолация е от решаващо значение за поддържането на постоянна вътрешна температура. Ако се налага, помислете за добавяне на изолация към тавана и стените. Запечатайте всички пукнатини и отвори около врати и прозорци, за да ограничите въздушните течове. Така ще намалите цената на охлаждането на дома си и ще увеличите функционалността на вашата климатична система.

Поддържайте климатика в изправност

Едно от най-лесните и ефективни неща, които можете да направите, за да сте сигурни, че вашият климатик работи гладко и ефективно, е редовната смяна на въздушния филтър. Мръсните филтри блокират въздушния поток, карайки климатика да работи по-усилено и да консумира повече енергия, за да охлади дома. Запушените филтри  увеличават шанса да се нуждаете и от ремонт на климатик. Сменяйте филтъра веднъж месечно през горещото лято, за да намалите сметките за охлаждане и да удължите живота на вашата климатична система.

Блокирайте пряката слънчева светлина

Затворете щорите и пуснете завесите през най-горещата част от деня. Стратегическото засенчване помага за блокиране на пряката слънчева светлина, предпазва дома от прегряване и намалява необходимостта от постоянно работещи охладителни системи. Помислете за използването на отразяващи или затъмняващи завеси, които са особено ефективни за намаляване на топлината. Инсталирайте външни щори и/или поставете отразяващи фолиа за прозорци, които също помагат за намаляване на количеството топлина, навлизащо в дома.

Гответе умно

Гответе през по-хладните части на деня и инвестирайте в енергийно ефективни кухненски уреди. Индукционните и електрически готварски плотове използват по-малко енергия от газовите печки, по-безопасни са и допринасят за по-доброто качество на въздуха в помещенията. Произвеждат по-малко топлина и създават предпоставка за по-нисък разход на енергия за охлаждане на помещението.

Монтирайте интелигентни измервателни устройства

Устройства като интелигентните измервателни уреди и термостатите дават възможност да контролирате по-добре потреблението на енергия и вода, а оттам и разходите за тях. Благодарение на дистанционните измервателни уреди своевременно ще се информирате за наличието на аварии и течове, ще следите в реално време разходите си и ще получавате месечни сметки за реално потребени количества. Лятото е най-подходящият сезон за преминаване към уреди за дялово разпределение на енергия и вода с дистанционно отчитане. Съветваме ви да предприемете тази стъпка, не само заради предимствата, които носи, но и защото всички домакинства са длъжни да преминат към измервателни уреди с дистанционен отчет до 1 януари 2027 г.

We use cookies on our website. By continuing you accept these cookies.