Alt-tag-logo
Платете онлайн Проверете сметка Пишете ни

Полезни съвети от НЕЛБО

 1. Начало
 2. »
 3. Полезни съвети
 4. »
 5. Списък с водомери за дистанционно отчитане, одобрени от Нелбо АД

Списък с водомери за дистанционно отчитане, одобрени от Нелбо АД

Уреди

Съгласно Закона за енергийната ефективност и Закона за енергетиката, от 13 март 2021 г. водомерите за топла вода се доставят или се одобряват от топлинния счетоводител на Етажната собственост, като всички новоинсталирани водомери следва да бъдат с дистанционно отчитане.

 

Нелбо АД одобрява водомери за дистанционно отчитане, които са снабдени с радио модул (вграден или надграден), са с ОМS (отворен протокол) и които не са криптирани (излъчваните данни не са заключени).

Списък на одобрени от Нелбо водомери за дистанционен отчет:

 • Qundis Q water/module 5.5 (WME5) – с вграден или добавен модул за дист.отчет
 • Siemens (WFx636 / WFx30+WFZ661) – с вграден или добавен модул за дист.отчет
 • Enevita - с инсталиран радиомодул Qwater5.5/ Siemens WFZ661/ Engelmann FAW (отворен тип, без encryption key)
 • G.Gioanola - с инсталиран радиомодул Engelmann FAW (отворен тип, без encryption key)
 • B-Meters / OpTherma -(модел HYDRODIGIT S1 или водомер с добавен и стартиран радио модул RFM-TX1)
 • от 1 юли 2023 г. на основание споразумение със Софийска вода АД за обмен на данни, Нелбо приема инсталирани и обслужвани от системата за дистанционен мониторинг на Софийска вода следните модели водомери B-meters GSD 8-RFM-LR1 с инасталиран LoRaWAN модул и Maddalena SJ с инсталиран LoRaWAN модул.

Ако Вашият водомер не е в горния списък, е възможно да бъде включен, в случай че отговаря на всички от долуизброените условия:

 1. Водомерът е снабден с радиомодул за дистанционно отчитане (вграден или надграден).
 2. Радиомодулът е стартиран/ в режим на работа. В противен случай, софтуерът с който разполагаме, няма да може да „чете“ и да извлича данните от водомера.
 3. Излъчваните данни не са криптирани. За водомери с криптирани радио данни е възможно обслужване след предоставяне на ключ/код за четене и след тест и потвърждение от страна на Нелбо АД.

В бъдеще списъкът с посочените водомери може да се увеличава. Необходимо е да се уточни, че монтирането на водомер с импулсни изводи или възможност за надграждане с радио модул за дистанционно отчитане, не е достатъчно условие за използването му.

Нелбо АД е официален вносител на немския производител Qundis и предлага на българския пазар водомер от най-ново поколение с електронен дисплей - иновативния продукт Qundis Q water 5.5 - , за топла вода и за студена вода, с вграден модул за радио отчет (отчет на данните от разстояние) чрез радио система AMR или Walk-by, модерен дизайн.

При желание за монтаж на уреди с радио отчет, ще се радваме да се свържете с нас.

 

We use cookies on our website. By continuing you accept these cookies.