Alt-tag-logo
Платете онлайн Проверете сметка Пишете ни

Полезни съвети от НЕЛБО

 1. Начало
 2. »
 3. Полезни съвети
 4. »
 5. Три съвета за пестене на вода у дома

Три съвета за пестене на вода у дома

Енергийна ефективност

Водата е ценен ресурс и недостигът ѝ се превръща във все по-належащ проблем в световен мащаб. Ефективното използване на водата трябва да бъде основен приоритет за всяко домакинство, което има за цел да:

 • опазва природните ресурси;
 • ограничава вредното въздействие върху околната среда; 
 • понижи сметките си за комунални услуги.

Отстранете течовете.

 • Дори незначителни течове от кранове, тоалетни или тръби водят до значителна загуба на вода всеки месец. От капещото кранче може да изтекат 10 и повече литра вода на ден. При възможност, избирайте смесителни батерии с керамичен уплътнител, тъй като те имат по-дълъг живот и позволяват по-добро уплътняване. Повечето течове в тоалетната се получават от неизправност на клапана. Подмяната му отнема 5 минути и спестява значителни загуби на вода.

Модернизирайте уредите в банята.

Повече от 3/4 от разхода на вода в домакинствата се пада на банята. При обзавеждането ѝ заложете на водоспестяващи смесители, душове, тоалетни и водомери с дистанционен отчет.

 • Оптимизирайте консумацията на вода като монтирате водоспестяващи аератори, които помагат да се намали количеството изтичаща вода, без да се влияе на ефекта на измиване. С тях може да спестите до 40 л вода на ден.
 • При избора на казанче за тоалетна, може да се спрете на такава с двустепенен бутон за изпускане на вода или на малообемна, т.е. такава с по-малко казанче.
 • За да оптимизирате разходите на вода може да инсталирате малоструен душ, при който струята може да е по-малко от 10 л на минута. Монтажът на подвижен душ също помага за пестене на топла вода. За разлика от фиксирания, той позволява да се регулира разстоянието, което водата изминава, докато го ползвате. При по-късо разстояние водата се охлажда по-малко, което намалява разхода на топла вода.
 • Друга важна стъпка, която сме длъжни да предприемем по закон до 1 януари 2027 г., е подмяната на старите водомери с нови с дистанционен отчет. Водомерите с дистанционен отчет гарантират удобство, прецизност при отчитането на данни, защита от манипулации, сигнализират при наличието на аварии по водопровода (като теч от казанче) и позволяват месечно отчитане и плащане на реално потребена вода.

Оптимизирайте прането и миенето на съдове.

Изчислено е, че повече от 20% от консумацията на вода в домакинствата се пада на уредите за пране и миене.

 • Съдомиялната и пералната машина използват най-ефективно вода и енергия, когато са пълни. Затова изчаквайте да се запълнят преди да ги пуснете. Някои от съвременните модели перални притежават контрол на променливото водно ниво, което позволява да намалите използването на вода при по-малко количество пране.
 • Иновациите в технологиите на перални машини и перилни препарати, гарантират безупречно изпиране и със студена вода, което пести от разхода на енергия. Когато имате деликатни тъкани, ярки цветове и/или слабо замърсени дрехи, избирайте режим за пране със студена вода.
 • При съдомиялните също може да намалите разхода на енергия, с режим за „деликатно миене“, който измива съдовете при по-ниска температура.

Чрез прилагането на тези прости съвети всяко домакинство може да участва в опазването на водните ресурси, да намали потреблението на енергия и сметките си за комунални услуги. Ефективното използване на водата е важен компонент на устойчивия живот и финансовата отговорност. Нека окажем положително въздействие върху нашите домове, общност и планета.

We use cookies on our website. By continuing you accept these cookies.