Новини и актуална информация от НЕЛБО

Отоплението на парно продължава да е сред най-изгодните за предстоящата зима

07.09.2022

Във връзка с наближаването на зимния отоплителен сезон, дискусията относно кой е най-удачният и изгоден начин за отопление спрямо нуждите и възможностите на домакинството, е отново актуална. Позовавайки се на експертни мнения в областта, може да заявим, че отоплението на централно парно остава един от най-евтините, чисти и удобни начини. Принос за това има и намаленото ДДС върху топлинната енергия от 9 юли т.г., с което държавата подпомогна домакинствата и драстично намали ефекта от увеличението в цените поради поскъпналия газ.

Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители“ представи кратък разбор на цените на различните енергоизточници и прогнозни стойности на месечните сметки за отопляема площ от 100 кв.м. Според данните от неговия анализ, месечното отопление на дърва ще струва на домакинство 300-320 лв., а на пелети 650 лв. В случай, че се предпочете електрическа енергия за подгряване на дома, то сметките ще са на стойност около 800-850 лв. и около 250-300 лв., ако се използват само климатици. Отоплението на природен газ ще бъде с високи стойности от порядъка на 600-650 лв., докато месечният разход за отопление с централно парно би бил около 250-300 лв.

Г-н Николов подчерта, че ситуацията е много динамична и е невъзможно да се прогнозира с категоричност  какви биха били цените на различните енергоизточници след 2-3 месеца. Влияние върху формирането на крайната сметка за отопление оказват и характеристиките на отопляемия обект, качеството на суровините и ред други условности, които също трябва да се взимат предвид, допълни той.

По мнение на експерта, климатика и термо-помпата са най-конкурентни като средства за отопление, но без да се слага сумата за първоначална инвестиция, ако към момента те не са налични за даденото домакинство. Пелети и природен газ, от друга страна, са източниците с най-голям скок в цените.

В подкрепа на горепосочените данни е и факта, че отоплението на централно парно запазва предимствата си, дори и в настоящата сложна и бързо изменяща се ситуация, споделя и Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества. До 1 януари 2023 г. сметките за парно със сигурност няма да скочат. Това се дължи на факта, че цената на която продават топлофикациите се определя от 1 юли, т.е. тя вече е в сила, а нейната промяна може да случи само един път в регулаторен период.

Обратно към списъка Обратно към списъка
We use cookies on our website. By continuing you accept these cookies.