Alt-tag-logo
Платете онлайн Проверете сметка Пишете ни

Новини и актуална информация от НЕЛБО

  1. Начало
  2. »
  3. Новини
  4. »
  5. Пет популярни заблуди за парното и съвети за ефективно използване на топлинната енергия
Март 2022 22

Пет популярни заблуди за парното и съвети за ефективно използване на топлинната енергия

Асоциацията на топлофикационните дружества в България развенчава няколко заблуди сред потребителите, давайки полезни съвети как по-ефективно да ползваме топлоенергията в дома си. Комбинираме ги с полезни съвети от опита на Нелбо:  

 

Заблуда 1: Отоплението с един радиатор ще ни спести от сметката.

Истина: Точно както климатикът не може да отоплява ефективно по-голяма площ от капацитета си, така и един радиатор на централно отопление не би могъл да отоплява ефективно цялото жилище.

Съвет: Включвайте парното на оптимална степен само в помещенията, които обитавате постоянно. В другите стаи оставете радиаторите на минимална степен, за да се поддържа нормална температура. Намалявайте силата на радиаторите през нощта.

Заблуда 2: Когато отсъстваме за дълго, трябва задължително да оставим вентила на 0, защото в противен случай ще ни бъде начислена допълнителна топлоенергия.

Истина: Не само при вентил на 0, но и при избор на „*“ няма да ви бъде начислена топлинна енергия.

Съвет: Ако се налага да отсъствате за по-дълго, оставете вентилите на „*“, за да няма опасност от замръзване на радиаторите и възникване на авария.

 

Заблуда 3: Ако не включваме радиаторите, ще плащаме по-малко.

Истина: Сметката за централна топлоенергия се формира, както от ползваното отопление в дома, така и от енергията, използвана за отопление на цялата сграда, наричана „сградна инсталация“.

Съвет: Ползвайте радиаторите, за да поддържат оптимални градуси в дома ви. По този начин ще платите по-висока сметка за парно отопление, но ще избегнете допълнителни суми за затопляне на помещенията на ток.

Заблуда 4: Когато уредът угасне в средата на сезона, може да се изчисли колко топлоенергия съм ползвал до края.

Истина: Ако дисплеят на топлинния разпределител или топломера е изгаснал, законът задължава топлинния счетоводител да начисли максимална консумация на топлоенергия.

Съвет: Проверявайте всеки месец дисплея на уредите си. Ако се изписва грешка на екрана, или не свети, свържете се веднага с фирмата за дялово разпределение, за да се планира подмяна или да се ремонтира уреда.

При монтирани дистанционни уреди, топлинният счетоводител също подава сигнал към абоната, ако има уред, който не подава сигнал.

 

Заблуда 5: Мога да ползвам водомерите след 10-тата година от монтиране, защото отчитат вярно.

Истина: Водомерите за топла и студена вода подлежат на метрологична проверка на всеки 10 години. Ако няма направена такава, дори водомерът да отчита коректно, данните от него не се зачитат.

Съвет: Ако искате да ползвате водомерите след 10-годишен период на ползване, занесете ги в метрологичната служба, за да установят дали работят целесъобразно. При наличие на такава проверка, данните от уреда ще продължат да бъдат отчитани.

We use cookies on our website. By continuing you accept these cookies.