Alt-tag-logo
Платете онлайн Проверете сметка Пишете ни

Новини и актуална информация от НЕЛБО

  1. Начало
  2. »
  3. Новини
  4. »
  5. СТАНОВИЩЕ преди проверка
Февр 2019 27

СТАНОВИЩЕ преди проверка

Становище на НЕЛБО ЕАД, във връзка с репортаж “При отрязани тръби:Семейства в Пловдив получиха сметки за вода”, излъчен в предаването „Здравей, България“ на Нова ТВ

Дяловото разпределение на топлинна енергия за отопление и подгряване на топла вода, постъпила в абонатна станция на адрес: гр.Пловдив, ж.к. Тракия, бл. 332, се извършва чрез ежемесечен отчет и обработка на данни от Нелбо ЕАД по решение на Общо събрание на сграда – етажна собственост.

В гореспоменатата жилищна сграда има 48 имота, разпределени в два входа. Съгласно чл.70, ал.1 и ал.2 от Наредба 16-334 за топлоснабдяване, «всички собственици в сгради, в които има централно топлоснабдяване и/или битово горещо водоснабдяване са длъжни да осигуряват достъп до жилищата по време на отчет на показанията на уредите за дялово разпределение и/или проверка на актуалното състояние на инсталацията за отопление и/или топла вода». В случай на невъзможност за присъствие на отчета, може да се подадат данни или информация по телефон/ уеб портал/ електронна поща до 3-то число на следващия месец. Изключение правят необитаемите имоти (удостоверени с декларация и подписан документ от домоуправител) и имотите, за които е подадена декларация за нулево потребление.

При извършването на отчетите в жилищната сграда в ж.к. Тракия, бл. 332, вход Б, в месеците ноември 2018, декември 2018 и януари 2019 г. не е осигурен достъп до 9 жилища за отчет, сред които са и имотите, обект на репортажа, излъчен в сутрешния блок на Нова ТВ, на 26.02.2019.

В споменатите имоти няма «отрязани тръби» за топла вода, а има отклонения на инсталацията, на които са монтирани водомери. Задължение на топлинния счетоводител, обслужващ сградата, е регулярно да извършва проверки на инсталациите във всички имоти, в които са монтирани уреди за измерване.

След 3 поредни месеца, в които не е допуснат отчетник на топлинния счетоводител и при липса на подадена декларация за нулево потребление, Нелбо е следвал изискванията на чл. 69, т.2, ал. 2 от Наредбата за топлоснабдяване 16-334, а именно начислена е служебна консумация на база брой потребители.

Проверка в архивите на компанията сочи, че в гореспоменатите апартаменти е осигуряван достъп на отчетниците в периода май 2013 – октомври 2018 г и за този период няма служебни начислявания.

В компанията вече започна проверка, която да установи данните на монтираните в имотите водомери, както и изправността на инсталациите. За целта е необходимо до имотите да бъде осигурен достъп на техническите лица. В случай, че проверката установи нулево потребление и измервателните уреди са в изправност, законът позволява корекция на сметката. За целта ще е необходимо и писменото съгласие на живущите в жилищната сграда.

Нелбо ЕАД напомня на всички потребители на услугите на топлофикация, че осигуряването на достъп до имота за извършване на отчет и проверка на инсталацията е изискване на закона, целящо да предпази от злоупотреби всички живущи в жилищната сграда!

We use cookies on our website. By continuing you accept these cookies.