Как да намалите консумацията на топлоенергия

1. Топлоизолирайте дома си: уплътнете добре вратите и прозорците; сменете дограмата; санирайте фасадата.

2. Не оставяйте термостатните вентили на максимална позиция, защото така няма регулация на потреблението и ще консумирате повече топлинна енергия.

3. Не се опитвайте да топлите останалите стаи на отворени врати само с един включен радиатор. Няма да икономисате нищо, защото работещият радиатор постоянно ще консумира големи количества енергия, за да поддържа зададената чрез термостата температура за всички стаи.

4. Проветрявайте дадена стая за 5 минути като преди това сте нагласили вентила на позиция „*”, а когато затворите прозорците – върнете вeнитила на желаната позиция.

5. Не спускайте пердета пред отоплителното тяло и термостатния вентил. Пердетата пречат на топлината да затопли цялото помещение равномерно и „лъжи“ термостатният вентил относно достигнатата стайна температура.

6. Поддържайте по-ниска температура в стаите, които не ползвате. Поддържайте по-ниска температура в стаите през нощта и докато сте на работа – нагласете вентилите на позиция 1 или 2, това няма да се отрази на Вашия комфорт, защото после стаята ще се затопли лесно и икономично.

7. Оставете вентила на позиция „ * ”, когато дълго време няма да ползвате стаята или дома. Така и при много ниски температури навън, радиаторите няма да замръзнат и да стане авария.

8. Следете за повреди в крановете на мивките и душовете в дома Ви. Едно капещо кранче пропуска ценно количество вода, което може да бъде спестено. При повреда вземете незабавно мерки за отстраняването ѝ.

9. Следете всички във Вашата сграда да осигуряват достъп до всички уреди за дялово разпределение за отчет, за да имате реални сметки , защото:

100% отчетени уреди = 100% реални сметки.

10. Помнете, че злоупотребите с топлинна енергия от радиатори или топла вода водят до завишаване на сметките на останалите потребители в сградата, а не до ощетяване на доставчика на енергията или фирмата за топлинно счетоводство.

Често задавани въпроси

Защо ми е такава сметка за отопление, как определяте базата? (не важи за градовете с месечни отчети).

Сметката за отопление се определя като прогнозен дял, изчислен на база потребление на топлинна енергия в имота от предходния период.


Как мога да си намаля или увелича прогнозния дял?

Подава се молба-декларация за промяна, в която заявявате какво количество вода и кои радиатори ще ползвате. Документът се подписва от упълномощеноето лице на сградата (домоуправител). Осигуряването на достъп до имота за проверка на радиаторите и водомера за топла вода остава задължително в края на отоплителния сезон.


Защо сметката ми е по-голяма от тази на съседа ми, а жилището му е колкото моето?

Сумата за плащане зависи от консумацията, а не от големината на жилището.


Защо плащам сградна инсталация след като не ползвам отопление?

Сградна инсталация се начислява на всички имоти в топлофицирана сграда, независимо дали и колко се ползват радиаторите. Алгоритъмът за изчисление е описан в приложение към Наредбата 16-334 за топлоснабдяването.


Какво трябва да направим за да ни отчитате всеки месец, както преди години? (не важи за градовете с месечни отчети)

За да имате ежемесечен отчет трябва Решение на Общо събрание и сключване на договор за допълнителна услуга – месечен отчет (заплаща се към Нелбо).


Какво да направя за да се откажа напълно от услугите на Топлофикация и да не получавам никакви фактури?

Централното топлоснабдяване е колективна услуга. Не е възможно изключването на един имот от топлофицирана сграда. 


Ако имате допълнителни въпроси и не намирате отговора на страницата ни, отправете ги към нашите оператори  тук 

Ако е време да подмените топлинните разпределители

Как да разберете дали животът на батерията на Вашия уред е изтекъл?

Уредите за дялово разпределение имат живот на батерията около 10 години. Уредите могат да продължат да работят изправно до година- две след изтичането на този срок. Важно е да знаете, че не е задължително да сменяте дяловите разпределители, ако батерията им все още работи. Можете да установите, че батерията на уреда е изтощена при наличие на символ за слаба батерия (подобно на символа, показващ се на мобилния ви телефон), или – ако дисплеят на уреда е изгаснал. Когато това се случи е добре да смените уреда, за да сте сигурни, че ще може да бъде отчетена реално потребената от Вас топлинна енергия.

Можете да избирате между стандартен и радио уред.

Можете да избирате какви топлинни разпределители да монтирате в дома си в зависимост от Вашите предпочитания и… независимо от съседа Ви. Нелбо Ви дава възможността да монтирате стандартен или радио-уред без да се съобразявате с това какъв уред искат другите обитатели на топлофицираната сграда.
Стандартните уреди на Нелбо са новото поколение на уредите Сименс и се произвеждат от лидера на пазара в световен мащаб Кундис – Германия. Те дават възможност за отчитане на топлоенергията на месечна или годишна база – в зависимост от Вашия избор. Предвид факта, че стандартните уреди изискват визуален отчет, отчетник на Нелбо трябва да посети дома Ви, за да запише данните от уреда. Цени на стандартните уреди можете да видите тук, или актуални промоции тук.
Посещението на инкасатор в дома Ви може да се избегне, ако изберете уред за дистанционен отчет. Този вид уреди, комбинирани с монтиране на радио-водомери, дава възможност за снемане на данни за консумирани топлоенергия и топла вода от разстояние. Т.е. не е необходимо представител на Нелбо да посещава дома Ви, за да отчете данните. Актуални цени на радио уредите можете да видите тук, или актуални промоции тук.

Изберете Нелбо, за да не сте закрепостени.

Ако искате да имате свобода в избора си на топлинен счетоводител, съветът ни е да избирате внимателно офертите на предлаганите от фирмите уреди. Полезно е, когато търсите най-добрата за Вас оферта, да разберете дали предлаганите топлинни разпределители могат да бъдат обслужвани от повече от една фирма за дялово разпределение. Това ще Ви даде възможност да смените топлинния си счетоводител, ако не сте доволни от услугите му, но без да се налага да сменяте уредите.
Точно тази свобода Ви дава Нелбо. От началото на 2012 г. Кундис Германия произвежда топлинни разпределители специално за клиентите на Нелбо в България. Тези уреди ползват модерна немска технология, която позволява “преносимостта им” . Това е възможността да бъдат отчитани от различни фирми за дялово разпределение, опериращи на българския пазар.

Уреди на разсрочено плащане.

Ако се налага да закупите уреди на момента, но не разполагате със свободни средства, можете да ги закупите на лизинг. Нелбо работи съвместно с две компании – УниКредит Консюмър Файненсинг и Ти Би Ай Кредит, като съвместно предлагаме на всички желаещи да закупят уреди за дялово разпределение на разсрочено изплащане. Първоначалната вноска се определя от клиента, а остатъка (минимум 100 лв.) се разсрочва на равни месечни вноски, фиксирани за определен от клиента период на изплащане. За допълнителна информация – тук.

Месечен отчет за реална сметка.

Най-сигурният начин да получавате реална сметка всеки месец е комбинация от две стъпки – монтиране на радио уреди и абониране за услугата „месечен отчет. Така можете да сте сигурни, че всеки месец всички жители на сградата Ви ще получат сметка за реално консумирана топлоенергия. Но дори със стандартни уреди можете да се възползвате от месечното отчитане на топломерите. Единственият недостатък е, че всеки месец ще трябва да чакате инкасатор в дома си.
Таксата за услугата „Месечен отчет” за всеки град можете да проверите тук.

Правилата на добрия топлинен счетоводител

1. Добрият топлинен счетоводител е на Ваша страна. 

Нелбо е Вашият счетоводител, а не на топлофикационните дружества.

2. Добрият топлинен счетоводител приема клиентите като най-важни.

Нелбо печели от услугите към абонатите (уреди, отчитане), които обслужва, а не от стойността на данните за потребление и дялово разпределение. Затова се стреми да се отнася коректно и грижовно към клиентите си.

3. Добрият топлинен счетоводител работи безпристрастно с данните и цифрите.

Всеки месец служителите в Нелбо се грижат да подготвят и подадат коректно дяловете за месечните Ви сметки.

4. Добрият топлинен счетоводител носи отговорността за данните от Вашите уреди.

Нелбо носи пълната отговорност по закон за коректността на данните, подавани към топлофикационните дружества.

5. Добрият топлинен счетоводител е коректeн и услужлив.

Повечето от служителите на Нелбо работят от създаването на компанията, имат богат опит и не се уморяват в желанието си да са от полза на клиентите.

6. Добрият топлинен счетоводител не се страхува да се среща лично с Вас.

Служителите на Нелбо с радост се отзовават на покани да присъстват на общи събрания, за да дават информация, разяснения и съвети. Ние не се плашим от неудобни въпроси.

7. Добрият топлинен счетоводител работи неуморно.

В най-натоварените месеци юли и август всички служители на Нелбо работят с удължено работно време, за да отговарят на въпроси по годишните изравнителни сметки.

8. Добрият топлинен счетоводител винаги вдига телефона.

Можете да се свържете с нас от понеделник до петък от 8:30 до 17:30 ч.

9. Добрият топлинен счетоводител мери по европейски.

Нелбо измерва консумацията на топлоенергия така, както се прави в цяла Европа – с уреди за визуален отчет (стандартни) и с дистанционнен отчет (радио).

10. Добрият топлинен счетоводител Ви дава свобода на избор.

Нелбо Ви дава уникалната възможност да изберете уред за отчитане по Ваше желание, без да се съобразявате с това какъв ще е изборът съседите Ви.

11. Добрият топлинен счетоводител не желае да Ви закрепостява.

Уредите на немската компания Кундис, които закупувате от Нелбо, са от най-ново поколение и позволяват да бъдат отчитани и от други фирми за топлинно счетоводство, ако качеството на нашето обслужване не Ви задоволи.

12. Добрият топлинен счетоводител Ви помага да контролирате потреблението и разходите си.

В Нелбо вярваме, че разумното потребление означава грижа за Вашия бюджет и грижа за природата.

Любопитна статистика

В момента съдържанието на тази страница се преработва.

Списък на оправомощени лаборатории за тест на водомери и топломери

Препратката е от страницата на ДЪРЖАВНАТА АГЕНЦИЯ ЗА МЕТРОЛОГИЧЕН И ТЕХНИЧЕСКИ НАДЗОР (ДАМТН)

http://www.damtn.government.bg/images/Docs/vodomeri.pdf