Промени в Наредбата за топлоснабдяване от 1 октомври 2019

02.10.2019

Промени в Наредбата за топлоснабдяване влизат в сила от 1 октомври 2019 г. Съгласно новите изисквания всеки абонат ще получава лично изравнителната си сметка по избран от него начин – по елетронен път или чрез поща. Отчитането на абонатите вече ще се прави до 10 юли, а предаването на изравнителните сметки ще е 15 юли.

Скъсява се срока за подаване на рекламации и заявяване на допълнителен отчет на неотворили абонати. Крайният срок за тези дейности ще е 31 август от следващата година.

Предвид приетите промени в Европейската директива за енергийна ефективност в края на 2018г. за дистанционно отчитане на топлоенергията, и промените в Наредбата за топлоснабдяване Нелбо препоръчва на своите клиенти монтиране на радио топломери и топлонни разпределители, заедно с водомери. Така процесът по отчитане няма да е обвързан с присъствие в жилището.

 

Вижте какво сподели Боряна Колева, управител на Нелбо АД, пред ТВ Европа за промените в наредбата:

Нови правила за отчитане на парното. Ще станат ли по-ясни фактурите?

Остават  броени  дни за подаване на рекламации по изравнителните сметки

26.09.2019

Нелбо АД напомня на клиентите си в София, че на 30 септември  изтича срока за рекламации по изравнителните сметки за отоплителен сезон 2018/2019 от  страна на потребители, чиито уреди за дялово разпределение не са отчетени към настоящия момент.  Отчетът се заплаща от абоната.

Предвид наближаващият старт на новия сезон, от компанията препоръчват да се проверят измервателните уреди и при наличие на технически проблем да се свържат с офис на Нелбо за проверка на място.

Без топла вода за част от топлофицираните абонати в Пловдив от 9 до 23 септември

11.09.2019

Поради технически дейности във връзка с подготовката за новия отоплителен сезон на EVN Топлофикация, за периода от 9 септември до 23 септември 2019 г. се преустановява снабдяването с битова гореща вода за част от клиентите на компанията в гр. Пловдив.

Няма да бъдат засегнати микрорайони от А1 до А8 в ЖР „Тракия“.

Техническите дейности ще позволят подобряване функционирането на системата и са част от подготовката за предстоящия зимен сезон 2019/2020 г.

Повече информация можете да намерите тук.

Изравнителните сметки ще се фактурират след средата на август

06.08.2019

Изравнителните сметки на абонатите на Нелбо ЕАД са предадени към Топлофикация София за фактуриране, след изтичане на 30-дневния срок за рекламации.

Всички уважителни рекламации са отразени и сумите са подадени към Топлофикация София. Фактурите се очакват след средата на месец август 2019 г. Всеки клиент на Нелбо може да провери резултатите от изравнителните сметки във ВХОД ЗА КЛИЕНТИ.

Рекламации по вече фактурираните сметки могат да правят само клиенти, неосигурили достъп за отчет до момента. Крайният срок е 4 октомври 2019 г., съгласно Наредба за топлоснабдяването. Нелбо ЕАД съветва да не се изчакват последните дати. Преработването на сметките след изтичане на срока за рекламации се заплаща съгласно ценоразпис на компанията.

Раздават изравнителните сметки за парно в София до 5 юли

03.07.2019

Изравнителните сметки на столичните абонати на Нелбо ЕАД ще бъдат раздадени до 5 юли на упълномощените лица на сградите в София. Всички абонати на компанията могат да проверят сметките си и онлайн на www.nelbo.com.

През настоящата година изчисленията показват, че 39,1% от клиентите на Нелбо ще получат сметки със суми за възстановяване, а 49,9 % ще имат да доплащат. 11 на сто ще имат изравнителни сметки със суми до 10 лв.

Неотворилите абонати към днешна дата са 1368 души (3.8% от общия брой клиенти в София). Сметките за отопление на имотите на тези абонати са изчислени на база максимална мощност на отоплителните тела в помещенията за сезона, а разхода за топла вода е определен съгласно последните промени в Наредбата за топлоснабдяване. Подобни начисления са направени и на клиенти, чиито уреди за дялово разпределение не са изрядни, например премахнати пломби, нарушена цялост на пломбиte на топлинни разпределители, повредени топлинни разпределители, липсващи пластмасови пломби на входящ холендър на водомер за топла вода, стари или неработещи води и т.н.

От направените проверки през годината са установени 1057 водомери за топла вода с изтекъл срок на метрологична проверка и 1132 топлинни разпределители с изтекъл срок на експлоатация. Всеки потребител, в чийто имот има неизправен уред, е уведомен чрез индивидуалната си справка от изравнителната сметка за констатирания проблем и за нужните действия за отстраняването му.

Срокът за обжалване е 30 дни след датата на получаване на сметките от упълномощения представител в сградата. Реалните фактури от Топлофикация София ще излязат през август.

Започна раздаването на изравнителните сметки за парно в София

01.07.2019

Изравнителните сметки на столичните абонати на Нелбо ЕАД ще бъдат раздадени на упълномощените лица на сгради в периода до 5 юли.
Всички абонати на компанията могат да проверят сметките си онлайн на www.nelbo.com.

Срокът за обжалване е 30 дни след датата на получаване на сметките от упълномощения представител в сградата. Реалните фактури от Топлофикация София ще излязат през август.

Лятна кампания от EVN Топлофикация – 1 кубик гореща вода до 8 лв.

10.06.2019

В периода от 1 май до 30 септември 2019 г. EVN Топлофикация предлага на клиентите си в гр. Пловдив промоционалнa ценa на услугата битова гореща вода.

В периода на кампанията разходите на всяко домакинство за гореща вода няма да надвишават 8 лв. за кубик.

 

Промоционалната отстъпка е валидна за:

  • Всички домакинства, които в периода на кампанията ползват услугата гореща вода от EVN Топлофикация
  • Домакинства, които в периода на кампанията станат клиенти на дружеството и ползват услугата гореща вода

Как функционира кампанията?

Ако клиент на EVN Топлофикация преди периода на кампанията е заплащал за 1 кубик гореща вода повече от 8 лева с ДДС, след 1 май 2019 г. ще получи отстъпка от сумата, така че крайният разход за 1 кубик гореща вода ще се ограничи до 8 лева с ДДС.

Ако домакинствата в дадена сграда заплащат регулярно по-малко от 8 лв. за кубик гореща вода от  EVN Топлофикация, техният разход остава непроменен и в периода на кампанията и няма да се повиши до 8 лв. за кубик.

 

Ползи за клиентите на EVN Топлофикация:

  • Намаляват се месечните разходи за гореща вода
  • Гореща вода за цялото семейство 24 часа в денонощието
  • Повишава се комфортът у дома

Годишната кампанията по отчитане на топлофицираните абонати в София приключи

03.06.2019

Кампанията по отчитане на топлофицираните абонати за сезон 2018/2019 в София приключи. Според данните на Нелбо ЕАД всички абонати, допуснали отчетниците в дома си в двете обявени дати за посещение, са отчетени.

Неотчетените абонати в София са около 5,5%. „Очакваме този процент да намалее с 2/3 (под 2%) до момента на фактуриране на сметките.“, заяви Боряна Колева, изпълнителен директор на Нелбо ЕАД.

Всеки клиент на Нелбо ЕАД, който е изпуснал безплатните дати за отчет, може да заяви индивидуално засичане на топлинните разпределители срещу заплащане до 20 юни.

Във Враца неотчетените имоти са 1,7%. В Перник не са отворили на отчетниците 9% от абонатите. Изравнителните сметки на двата града са предадени на упълномощените лица на сградите към 30.05.2019 г.

Изравнителните сметки на столичните абонати се обработват в момента и ще бъдат предадени в срок до 5 юли 2019 г. на домоуправителите. Срокът за обжалване е 30 дни след датата на получаване на сметките от упълномощения представител в сградата. Реалните фактури от Топлофикация София ще излязат през август.

Нелбо стартира годишното отчитане на топломерите на 29 април

23.04.2019

Годишното отчитане на топлинните разпределители в София за края на сезон 2018-2019 стартира от 29 април за клиентите на Нелбо Топлинно счетоводство и ще продължи до края на май. Това съобщават от третата по големина фирма за дялово разпределение у нас.

Графиците с датите вече са готови и са публикувани в сайта на компанията – www.nelbo.com. За датата и часа се уведомяват домоуправителите и се поставят съобщения във входовете на сградите.

Отоплителният сезон в Пловдив, Плевен и Враца приключи днес, 23 април, а утре – в Козлодуй и Бургас. В София се очаква края на отоплителния сезон да приключи също тази седмица.

Клиентите на годишен отчет, предоставили имейл, ще получат уведомление на пощата си. След първото посещение на отчетниците, ще бъде определена втора дата за тези, които не са успели да осигурят присъствие. Едната дата ще е в извънработно време.

Ако посочените дати за посещение на отчетниците не удовлетворяват клиентите, те могат да се обадят в Нелбо и да поискат извънредно посещение. То се заплаща допълнително.

В градовете Пловдив, Плевен, Варна, Бургас и Сливен, клиентите на Нелбо ползват услугата месечен отчет.

Компанията напомня, че осигуряването на безпрепятствен достъп до всички имоти обуславя навременното изготвяне на окончателна изравнителна сметка и липса на преработка поради неотчетени уреди. При неосигуряване на достъп до имота за отчет на уредите в рамките на отчетната кампания, на домакинството се начислява максимално потребление за отоплителния сезон. Абонатите с радио уреди, които нямат инсталирани радио водомери за топла вода също следва да проверят своите дати за годишен отчет на водомерите за топла вода.

Изравнителните сметки за град София ще бъдат изготвени и разпратени към домоуправителите до 5 юли 2019 г. След получаване на първата изравнителна сметка, абонатите имат срок от 30 дни за рекламация.

Спират парното в Пловдив във вторник, 23 април

19.04.2019

Топлоподаването в Пловдив ще бъде спряно на 23 април, вторник. Абонатите на Нелбо ЕАД в европейската столица на културата за 2019 г. са на месечен отчет.

В края на месец април при всички абонати ще бъде извършен както месечен, така и годишен отчет за ползваното отопление и топла вода за периода май 2018-май 2019 г.

Отоплителният сезон приключва в края на април

16.04.2019

Парното може да се спре и по-рано след подаване на заявление  

Отоплителният сезон в София ще приключи в края на месец април, съгласно нормативната наредба. Парното може да бъде спряно по-рано за всички, когато са налице следните условия – да има три последователни дни със средна температура над 12 градуса и прогноза за трайно затопляне.

Ако абонатите в една сграда искат да спрат топлоподаването по-рано, могат да направят това чрез подаване на заявление в съответния топлорайон. Заявлението трябва да е придружавано и с решение на етажната собственост.

Отчетите на показанията от топломери, топлинни разпределители и водомери за топла вода ще стартират на 29 Април и ще продължат до края на май. Графиците с датите се изготвят в момента и ще бъдат публикувани в сайта следващата седмица. За датата и часа ще бъде уведомен домоуправител и ще бъде поставено съобщение във входа на сградата. Регистрираните потребители също ще получат индивидуално известие.

СТАНОВИЩЕ на Нелбо ЕАД след извършени проверки

28.02.2019

Във връзка с репортаж “При отрязани тръби: Семейства в Пловдив получиха сметки за вода”, излъчен в предаването „Здравей, България“ на Нова ТВ

 

Проверка на Нелбо ЕАД в жилищата на адрес: гр. Пловдив, ж.к. Тракия, бл. 332, вх. Б, установи, че и в двата апартамента от репортажа има присъединени водомери за топла вода към сградната инсталация. При посещение на място е констатирано, че пломбата на водомера в единия имот е счупена, а в другия – липсва. Съгласно изискванията на Наредба N 4 на МРРБ, уредите не могат да бъдат приети като надлежно измервателно средство.

В споменатите имоти няма «отрязани тръби» за топла вода, а има отклонения на инсталацията, на които са монтирани водомери. Задължение на топлинния счетоводител, обслужващ сградата, е регулярно да извършва проверки на инсталациите във всички имоти, в които са монтирани уреди за измерване.

Предвид констатираните нередности по време на проверките, корекция на начислените суми към абонатите не може да бъде извършена, тъй като липсва еднозначно доказателство за точния период, в който водомерите в двете жилища не са отговаряли на законовите изисквания.

Нелбо ЕАД напомня на всички потребители на услугите на топлофикация, че осигуряването на достъп до имота за извършване на отчет и проверка на инсталацията е изискване на закона, целящо да предпази от злоупотреби всички живущи в жилищната сграда!

СТАНОВИЩЕ преди проверка

27.02.2019

Становище на НЕЛБО ЕАД, във връзка с репортаж “При отрязани тръби:Семейства в Пловдив получиха сметки за вода”, излъчен в предаването „Здравей, България“ на Нова ТВ

Дяловото разпределение на топлинна енергия за отопление и подгряване на топла вода, постъпила в абонатна станция на адрес: гр.Пловдив, ж.к. Тракия, бл. 332, се извършва чрез ежемесечен отчет и обработка на данни от Нелбо ЕАД по решение на Общо събрание на сграда – етажна собственост.

В гореспоменатата жилищна сграда има 48 имота, разпределени в два входа. Съгласно чл.70, ал.1 и ал.2 от Наредба 16-334 за топлоснабдяване, «всички собственици в сгради, в които има централно топлоснабдяване и/или битово горещо водоснабдяване са длъжни да осигуряват достъп до жилищата по време на отчет на показанията на уредите за дялово разпределение и/или проверка на актуалното състояние на инсталацията за отопление и/или топла вода». В случай на невъзможност за присъствие на отчета, може да се подадат данни или информация по телефон/ уеб портал/ електронна поща до 3-то число на следващия месец. Изключение правят необитаемите имоти (удостоверени с декларация и подписан документ от домоуправител) и имотите, за които е подадена декларация за нулево потребление.

При извършването на отчетите в жилищната сграда в ж.к. Тракия, бл. 332, вход Б, в месеците ноември 2018, декември 2018 и януари 2019 г. не е осигурен достъп до 9 жилища за отчет, сред които са и имотите, обект на репортажа, излъчен в сутрешния блок на Нова ТВ, на 26.02.2019.

В споменатите имоти няма «отрязани тръби» за топла вода, а има отклонения на инсталацията, на които са монтирани водомери. Задължение на топлинния счетоводител, обслужващ сградата, е регулярно да извършва проверки на инсталациите във всички имоти, в които са монтирани уреди за измерване.

След 3 поредни месеца, в които не е допуснат отчетник на топлинния счетоводител и при липса на подадена декларация за нулево потребление, Нелбо е следвал изискванията на чл. 69, т.2, ал. 2 от Наредбата за топлоснабдяване 16-334, а именно начислена е служебна консумация на база брой потребители.

Проверка в архивите на компанията сочи, че в гореспоменатите апартаменти е осигуряван достъп на отчетниците в периода май 2013 – октомври 2018 г и за този период няма служебни начислявания.

В компанията вече започна проверка, която да установи данните на монтираните в имотите водомери, както и изправността на инсталациите. За целта е необходимо до имотите да бъде осигурен достъп на техническите лица. В случай, че проверката установи нулево потребление и измервателните уреди са в изправност, законът позволява корекция на сметката. За целта ще е необходимо и писменото съгласие на живущите в жилищната сграда.

Нелбо ЕАД напомня на всички потребители на услугите на топлофикация, че осигуряването на достъп до имота за извършване на отчет и проверка на инсталацията е изискване на закона, целящо да предпази от злоупотреби всички живущи в жилищната сграда!

Градът.bg: Немски топломер и водомер от Нелбо са гаранция за точно отчитане на консумацията

09.01.2019

Строителството на нови сгради у нас продължава да се развива. В новостроящите се жилищa с централизирано отопление или охлаждане инвеститорите и потребителите избират качествени измервателни уреди, с нови технологии.

В зависимост от сградата, броя апартаменти и начина на отопление – дали централно топлозахранване, захранване от термален извор или друг иновативен метод, Нелбо ЕАД може да предложи различни отчитащи устройства, както и различни решения за събиране и обработка на данните от тях.

Компанията е третият по големина търговец за дялово разпределение на топлинна енергия у нас, обслужващ вече 20 години сгради в градовете София, Пловдив, Плевен, Варна, Бургас, Сливен, Перник, Враца и Козлодуй.

Нелбо е официален представител на иновативната немска компания Qundis, която е водещ европейски производител на  апартаментни топломери и водомери за бита.

Продуктовата гама на уредите за отчет предлага голям асортимент, с възможност да отговори на нуждите на клиентите според вида на сградата и особеностите на инсталациите. Досега най-често закупуваните уреди са  турбинкови топломери и механични водомери, като през последната година се наблюдава повишен интерес към ултразвуковата технология и към новите електронни водомери с вграден радио модул.

Топломерите се предлагат в различни разновидности и имат възможност за надграждане с различни варианти радио модули. Радио модулите дават възможност отчитането на топломерите да се случва дистанционно. Ако е комбинирано и с водомери, които са с радио-отчитане, влизането в имотите не е нужно. Нелбо предлага водомери на същата немска компания, носител на отличието за Най-иновационна немска компания за 2017 г.

Най-важното при избора на марка апартаментен топломер е да се провери предварително качеството, възможността и условията за последващата услуга за отитане и дялово разпределение. „Често при нас идват клиенти, които са закупили водомери или апартаментни топломери с радио отчет, за които в последствие разбират, че са неприложими, защото няма фирма, която може да ги отчита или предлаганите условия не са изгодни „, казва Боряна Колева, управител на Нелбо.

„Ние предлагаме уреди, които за разлика от други марки на пазара, могат да се отчитат от много търговци за дялово разпределение. Така гарантираме правото на избор на клиентите ни.“, казва още Боряна Колева.

Gradat.bg

31 декември е неработен за Нелбо ЕАД

11.12.2018

Офисите на Нелбо ЕАД в София и страната няма да работят на 31 декември. Клиентите на компанията могат да зададат своите въпроси по телефон или на място в дните 27 и 28 декември, когато ще се работи със стандартното работно време.

„Служителите са най-ценния ресурс за всяка една компания. Вярвам, че този почивен ден, в който колегите ще могат да бъдат повече време със семействата си, ще ги накара да седнат на работните си места в новата година с положителна настройка.“, заявява Боряна Колева, изпълнителен директор на фирмата за дялово разпределение.

Новата календарна работна година за Нелбо ще стартира от 2 януари 2019 г.

От утре, 7 ноември, стартира отоплителният сезон в столицата

06.11.2018

„Топлофикация София” започва от утре, 7 ноември 2018г.,  поетапно пускане на отоплението в столицата, след като нормативно определените за това метеорологични условия вече са налице. От днес стартира отоплителния сезон и в Пловдив, Плевен и Перник.

Приоритетно ще бъде пуснато парното в детските градини, учебните и здравните заведения. Следват жилищните сгради във всички райони, административните и стопанските сгради.

От особена важност преди пускането на парното е клиентите да приключат всички ремонти по вътрешната отоплителна мрежа и да запълнят източените инсталации. В сградите, в които това условие не е изпълнено,  няма да има техническата възможност парното да бъде пуснато. Необходимо е и вентилите на радиаторите да бъдат отворени на максимална степен, за да не се налага допълнително обезвъздушаване. Също така е важно електронните уреди за дялово разпределение да бъдат проверени. В случай, че дисплеят им е угаснал, абонатите трябва незабавно да потърсят съдействие от топлинния си счетоводител.

 

Парното в София може да бъде пуснато следващата седмица

20.10.2018

Парното в София може да бъде пуснато през следващата седмица. За да бъде пуснато парното в София, трябва да бъдат изпълнени няколко задължителни, уредени от закона, условия: да има три последователни дни със средна денонощна температура под 12 градуса, прогноза за трайно застудяване на времето.

„Топлофикация София“ е напълно готова да пусне отоплението в столицата, като е в постоянна връзка с НИМХ и следи температурите на околната среда. В понеделник ще се вземе решение кога точно ще бъде пуснато парното.

На всички топлофицирани абонати се препоръчва да освободят винтилите на парното максимално, за да се обезвъздуши системата. След това могат да настроят винтилите на комфортната им температура. Трябва да запълнят източените вътрешни инсталации и да приключат с ремонтите.

Нови цени на парното в сила от 1 октомври 2018 г.

08.10.2018

Нови цени на парното влизат в сила от 1 октомри, утвърдени от Комисията за енергийно и водно регулиране.

(клинете тук или влезте в секция Цени/ Цени на топлинна енергия)

Цената на топлинната енергия в София се увеличава с близо 8% спрямо юли 2018 г. За Бургас заложеното увеличение на мегават/час е с 9.5%, за Плевен – близо 5 на сто.

В Перник, Сливен и Козлодуй цените се запазват същите, както до момента.

 

Изравнителните сметки са подадени за фактуриране към Топлофикация София

08.08.2018

Изтече 30 дневния срок за рекламации по изготвените изравнителни сметки. Всички уважителни рекламации са отразени и сумите са подадени към Топлофикация София. Фактурите се очакват след средата на месец август 2018 г. Резултатите от изравнителните сметки можете да проверите във ВХОД ЗА КЛИЕНТИ.

Рекламации по вече фактурираните сметки могат да правят само клиенти, неосигурили достъп за отчет до момента. Крайният срок е 4 октомври 2018 г., съгласно Наредба за топлоснабдяването. Нелбо съветва да не се изчакват последните дати. Преработването на сметките след изтичане на срока за рекламации се заплаща съгласно ценоразпис на компанията.

За повече информация, последвайте линка.

Важно: Офис София от май 2018 г. е с нов адрес!

Нелбо раздаде изравнителните сметки в София

05.07.2018

Раздаването на изравнителните сметки на столичните абонати на Нелбо ЕАД приключи. Всички клиенти на компанията могат да проверят сметките си онлайн на www.nelbo.com.

Процентът на неотворили абонати към датата на изготвяне на изравнителните сметки вече е 1.9% от общия брой. В периода 1-25 юни допълнителен отчет са заявили 2.1% от абонатите. Индивидуално платено посещение може да се заяви до септември 2018.

„През настоящата година се забелязва завишен интерес към монтиране на радио уреди в София.“, заяви Боряна Колева, изпълнителен директор на Нелбо ЕАД. Чрез отчитане на месечна база абонатите избягват годишна изравнителна сметка и всеки месец плащат това, което са консумирали за отопление и топла вода.

В периода 5 юли – 4 август тече законовия едномесечен срок за рекламации. Офисът на Нелбо София е с нов адрес: ж.к. Бели брези, ул. „Хайдушка гора“ 58. През август топлофикационното дружество ще фактурира сумите от изравнението към абонатите. До края на септември 2018 г. столичните абонати имат право да поискат индивидуален отчет срещу заплащане, ако не са отчетени до момента. С тази дата изтичат всички срокове за рекламации по изготвените изравнителни сметки за периода май 2017 – април 2018 и компанията няма право да извършва корекции по тях.

Кампанията по отчитане на топлофицираните абонати в София приключи

01.06.2018

Кампанията по отчитане на топлофицираните абонати за сезон 2017/2018 в София приключи. Според данните на третият по големина топлинен счетоводител Нелбо ЕАД всички абонати, допуснали отчетниците в дома си в двете безплатни дати за посещение, са отчетени.

„Неотчетените абонати в София са около 4%, като очакваме той да намалее наполовина до момента на фактуриране на сметките“, заяви Боряна Колева, изпълнителен директор на Нелбо ЕАД.

Всеки клиент на Нелбо ЕАД, който е изпуснал безплатните дати за отчет, може да заяви индивидуален срещу заплащане.

Във Враца обитаемите имоти, които не са отчетени са 3.38%. В Перник отчетник не е допуснат в 4,60% от жилищата. Изравнителните сметки и в двата града вече са предоставени на домоуправителите.

Изравнителните сметки на столичните абонати се обработват в момента и ще бъдат предадени в срок до 5 юли 2018 г. на домоуправителите. Срокът за обжалване е 30 дни след датата на получаване на сметките от упълномощения представител в сградата. От 28 май Нелбо София е с нов офис с адрес: ж.к. Бели брези, ул. „Хайдушка гора“ 58. 

Нелбо стартира отчитане на топломерите от 28 април в София

18.04.2018

Отчитането на топлинните разпределители за края на сезон 2017-2018 стартира от 28 април за клиентите на Нелбо Топлинно счетоводство в София и ще продължи до 24 май. Това съобщават от третата по големина фирма за дялово разпределение у нас.

Тази седмица започва уведомяване с известия по входовете с датите за отчет, като известията се поставят седем дни преди датата на посещението. Всички клиенти на Нелбо могат да проверят датите си за отчет и през сайта на компанията, само чрез въвеждане на абонатния си номер. Клиентите, предоставили имейл, ще получат уведомление на пощата си. След първото посещение на отчетниците, ще бъде определена втора дата за тези, които не са успели да осигурят присъствие. Едната дата ще е в извънработно време.

Във Враца отчетната кампания ще започне от 24 април и ще приключи на 13 май. В Перник отчетниците на Нелбо ще посетят топлофицираните абонати в периода 1 май – 13 май.

Във всички други градове – Пловдив, Плевен, Варна, Бургас и Сливен, клиентите на Нелбо са на месечен отчет.

Ако посочените дати за посещение на отчетниците не удовлетворяват клиентите, те могат да се обадят в Нелбо и да поискат извънредно посещение. То се заплаща допълнително.

Компанията напомня, че осигуряването на безпрепятствен достъп до всички имоти обуславя навременното изготвяне на окончателна изравнителна сметка и липса на преработка поради неотчетени уреди. При неосигуряване на достъп до имота за отчет на уредите в рамките на отчетната кампания, на домакинството се начислява максимално потребление за отоплителния период. Абонатите с радио уреди, които нямат инсталирани радио водомери за топла вода също следва да проверят своите дати за отчет на водомерите за топла вода.

Изравнителните сметки за град София ще бъдат изготвени и разпратени към домоуправителите до 5 юли 2018 г. След получаване на първата изравнителна сметка, абонатите имат срок от 30 дни за рекламация.

Спират отоплението в Пловдив от днес, в Бургас – от 23 април

18.04.2018

Подаването на централно отопление спира от днес, 18 април, в Пловдив. От началото на следващата седмица, 23 април, топлоподаването ще бъде прекратено и в Бургас.

В двата града клиентите на Нелбо са на месечен отчет.

Нелбо стартира отчитане на топломерите от 28 април в София

17.04.2018

Отчитането на топлинните разпределители за края на сезон 2017-2018 стартира от 28 април за клиентите на Нелбо Топлинно счетоводство в София и ще продължи до 24 май. Това съобщават от третата по големина фирма за дялово разпределение у нас.

Тази седмица започва уведомяване с известия по входовете с датите за отчет, като известията се поставят седем дни преди датата на посещението. Всички клиенти на Нелбо могат да проверят датите си за отчет и през сайта на компанията, само чрез въвеждане на абонатния си номер. Клиентите, предоставили имейл, ще получат уведомление на пощата си. След първото посещение на отчетниците, ще бъде определена втора дата за тези, които не са успели да осигурят присъствие. Едната дата ще е в извънработно време.

Във Враца отчетната кампания ще започне от 24 април и ще приключи на 13 май. В Перник отчетниците на Нелбо ще посетят топлофицираните абонати в периода 1 май – 13 май.

Във всички други градове – Пловдив, Плевен, Варна, Бургас и Сливен, клиентите на Нелбо са на месечен отчет.

Ако посочените дати за посещение на отчетниците не удовлетворяват клиентите, те могат да се обадят в Нелбо и да поискат извънредно посещение. То се заплаща допълнително.

Компанията напомня, че осигуряването на безпрепятствен достъп до всички имоти обуславя навременното изготвяне на окончателна изравнителна сметка и липса на преработка поради неотчетени уреди. При неосигуряване на достъп до имота за отчет на уредите в рамките на отчетната кампания, на домакинството се начислява максимално потребление за отоплителния период. Абонатите с радио уреди, които нямат инсталирани радио водомери за топла вода също следва да проверят своите дати за отчет на водомерите за топла вода.

Изравнителните сметки за град София ще бъдат изготвени и разпратени към домоуправителите до 5 юли 2018 г. След получаване на първата изравнителна сметка, абонатите имат срок от 30 дни за рекламация.

Проверете своята дата за годишен отчет

13.04.2018

От днес клиентите на Нелбо Топлинно счетоводство могат да проверяват своята дата за годишен отчет на топлинните разпределители в дома. Годишен отчет за изготвяне на изравнителни сметки ще бъде извършен в градовете София, Враца, Перник и Козлодуй.

Проверете кога отчетниците на Нелбо ще посетят вашата сграда чрез въвеждане на абонатен номер тук.

Спират парното от днес, 11.04

11.04.2018

Започва поетапно спиране на парното в сградите в София от днес, 11.04.2018 г. От вчера, 10.04, стартира спиране на отоплението и в гр. Враца. От топлофикационните дружества уведомяват абонатите си в сгради-етажна собственост, че са налице изискванията от Общите условия за продажба на топлинна енергия и  на Наредба № 16-334 за топлоснабдяването, а именно три последователни дни със средноденонощна температура над +12 ⁰С и прогноза за трайно затопляне на времето.

Търсете график за годишен отчет на уреди за дялово разпределение на топлинна енергия след 18.04.2018 г.

Текат проверки на абонати с нулево потребление на парно

14.03.2018

Няма установени сериозни нарушения

 

Текат проверки на абонати с нулево потребление на топлоенергия. Над 400 жилища са проверили служителите на Нелбо ЕАД, което е 98% от всички, посочили, че няма да ползват парно. Целта на проверките е да се установи дали абонатите продължават да не ползват топло, както са заявили.

Имотите, които се проверяват, са основно необитаеми, като безпроблемен достъп се осигурява от собственици или техни пълномощници. При посещението на служители на Нелбо се проверява и изправността на топломерите в жилищата.

Предвид наближаване края на отоплителния сезон Нелбо ви съветва да проверите уредите си дали са в изправност. Ако дисплея е изгаснал или дава грешка, свържете се с нас за насрочване на посещение. Това можете да направите тук.

Пускат парното в София от 26 октомври

25.10.2017

Във връзка с предстоящото понижение на външните температури през следващите дни „Топлофикация София” има готовност да започне поетапно общото пускане на отоплението в столицата от утре, 26 октомври. Отоплението ще бъде включено първо в детските градини, учебните и здравните заведения, след това жилищните сгради във всички райони и накрая административните сгради и стопанските потребители.

Напомняме на клиентите да отворят на максимална степен вентилите на радиаторите си, за да не се налага допълнително обезвъздушаване на отоплителните тела след пускане на отоплението, както и да проверят електронните си уреди за дялово разпределение. В случай, че дисплеят им е угаснал, клиентите трябва незабавно да потърсят съдействие от топлинния си счетоводител.

Важно е преди пускането на отоплението клиенти да приключат всички ремонти и да запълнят източените инсталации. Отоплението няма да бъде включено в сградите, в които вътрешната отоплителна инсталация не е запълнена, защото това означава, че в някое жилище ремонтът все още не е приключил.

Парното в Козлодуй стартира от 6 окт. Топлофикациите в страната – в готовност.

09.10.2017

От петък (8.10) започна поетапното включване на отоплението в Козлодуй. Заради ниските температури в рамките на няколко дни във всички жилищни сгради отоплението ще бъде пуснато. Специалистите от Отоплителната централа инфомираха, че  парното ще бъде пускано само в абонатните станции със запълнена вътрешна отоплителна инсталация, за да се избегнат наводнения и щети в жилищата на клиентите им. Запълването на вътрешните инсталации се извършва при отворени радиатори и терморегулаторни вентили във всички помещения в сградата, включени в системата.

Необходимо е клиентите да отворят на максимална степен вентилите на радиаторите си, за да не се налага допълнително обезвъздушаване на отоплителните тела след пускане на отоплението. Абонатите следва да проверят електронните уреди за дялово разпределение на радиаторите дали са в изправност. В случай, че дисплеят им е угаснал, следва незабавно да потърсят съдействие от обслужващата ги фирма топлинен – счетоводител.

Изтече крайният срок за подаване на рекламации по изравнителни сметки

07.08.2017

 

Изтече крайният срок за подаване на рекламации по изравнителните сметки, предадени на всички домоуправители на обслужваните от Нелбо ЕАД сгради в София.

Сумите по изравнителните сметки ще бъдат фактурирани след 15 август. След тази дата домакинствата, които са плащали през отоплителния сезон повече, отколкото са потребили, могат да поискат записаната във фактурата сума за възстановяване.
Абонатите, които са консумирали повече топлина, отколкото са платили и имат да доплащат на Топлофикация София, трябва да издължат недоплатеното, което също е записано във фактурата, до 15 септември. След това на тях ще им бъдат начислена лихва върху дължимото.

92% от топлофицираните столични абонати вече са отчетени

26.05.2017

92% от топлофицираните абонати в София вече са с отчетени показатели за консумираното количество топлина през сезон 2016/2017 г. Това сочат данните на третият по големина топлинен счетоводител Нелбо ЕАД, след обявяване на двете безплатни дати за посещение в столицата.
„Всеки ден броят на неотчетените клиенти намалява, тъй като извършваме ежедневно индивидуални отчети. Очакваме, че броят на неотчетените ще е под 2% при фактуриране на изравнителните сметки“, обясни Боряна Колева, изпълнителен директор на Нелбо ЕАД.
Във Враца обитаемите имоти, които не са отчетени все още, са едва 1,5 %. В Перник отчет не е направен в 9% от жилищата. Данните от отчетените жилища сочат, че през тази зима в двата града има завишение на консумираната топлоенергия със 17% спрямо отоплителен сезон 2015/2016. Водеща причина за това завишение са ниските температури през този сезон. Средните температури за отоплителния сезон във Враца са били +3,400C градуса, а в Перник – +2,100C  градуса. Изравнителните сметки и в двата града ще бъдат предоставени на домоуправителите до понеделник (29 май).
Всеки клиент на Нелбо ЕАД може да заяви индивидуален платен отчет.
Изравнителните сметки на столичните абонати се обработват в момента и ще бъдат предадени в срок до 5 юли 2017 г. на домоуправителите. Срокът за обжалване е 30 дни след датата на получаване на сметките от упълномощения представител в сградата.

Нелбо стартира отчитане на топломерите

29.04.2017

Нелбо стартира отчитане на топломерите от 29 април в София, Перник и Враца

Отчитането на уредите за дялово разпределение за края на сезон 2016-2017 тече в цлата страна, след като всички топлофикационни дружества спряха отоплението в последните дни на Април.
За клиентите  в София и ще продължи до 24 май, като финалните годишни отчети предвиждат две посещения на адреса. След първото посещение на отчетниците, ще бъдат определени и втори дати за тези, които не са успели да осигурят присъствие. Едната дата ще е в обичайно извънработно време.
На видно място в блоковете се поставят известия/съобщения с обявените дати за отчет. Всички клиенти на Нелбо могат да проверят датите си за отчет и от подменю услуги само чрез въвеждане на абонатния си номер. Отказалите се от хартиена фактура вече са получили известие за датите за отчет на имота си по мейл.
Ако посочените дати за посещение на отчетниците не удовлетворяват клинетите, те могат да се обадят в Нелбо преди 31 май и да поискат извънредно посещение. То обаче се заплаща допълнително.
Във Враца и Перник отчетните кампании на Нелбо ще се проведат в периода 29 април – 10 май.

Напомняме, че осигуряването на безпрепятствен достъп до всички имоти обуславя навременното изготвяне на окончателна изравнителна сметка и липса на преработка поради неотчетени уреди. При неосигуряване на достъп до имота за отчет на уредите в рамките на отчетната кампания, на домакинството се начислява максимално потребление за отоплителния период. Абонатите с радио уреди, които нямат инсталирани радио водомери за топла вода също следва да проверят своите дати за отчет на водомерите за топла вода.
Изравнителните сметки за град София ще бъдат изготвени и разпратени към домоуправителите до 5 юли 2017 г.
След получаване на първата изравнителна сметка, абонатите имат срок от 30 дни за рекламация.

Във всички други градове – Пловдив, Плевен, Варна, Бургас и Сливен, клиентите на Нелбо са на месечен отчет.

Край на отоплителен сезон 2017 в Плевен

24.04.2017

От Топлофикация Плевен ЕАД информират за планирано поетапно спиране на отоплението през следващите няколко дена.
Към момента има спряни абонатни станции само по желание на клиентите в тях.

Възстановено топлоснабдяване в столицата

20.04.2017

На 20 април 2017г Топлофикация София ЕАД възстанови отоплението в столицата след обявения край на отоплителния сезон на 12 Април т.г.
Причината е голямото застудяване от 19ти април и снежната покривка, която поздрави софиянци за добро утро на 20ти сутринта.
Няма информация за планирано ново спиране към днешна дата; прогнозите за трайно затопляне са от средата на следващата седмица.

Топлофикация София и ЕВН България Топлофикация обявиха край на отоплителения сезон в Пловдив

11.04.2017

СЧИТАНО ОТ 12.04.2017Г. ТОПЛООФИКАЦИЯ СОФИЯ И ЕВН БЪЛГАРИЯ ТОПЛОФИКАЦИЯ ОБЯВЯВАТ КРАЙ НА ОТОПЛИТЕЛЕН СЕЗОН 2016Г – 2017Г. И ЗАПОЧВАТ ПОЕТАПНО СПИРАНЕ НА ОТОПЛЕНИЕТО В СГРАДИТЕ.

Напомняме, че след приключването на отоплителния сезон стартира кампанията за отчитане на уредите за дялово разпределение. В тази връзка НЕЛБО призовава клиентите си да осигурят достъп до всички жилища, включително и до апартаментите, в които отоплителните тела не се използват или са свалени.

Предстои изготвяне на график за отчет на уреди за дялово разпределение, който ще е наличен в секция Услуги/ График за отчет след 21 Април или в обслужващият ви клиентски офис на Нелбо.
Съобщенията за отчет се поставят на видно място във входа на сградата.

НЕЛБО напомня на всички клиенти да осигурят безпрепятствен достъп до всички уреди с цел коректно изготвяне на дяловото разпределение.

Топлофикация Враца обяви край на отоплителния сезон

10.04.2017

Считано от 01.04.2017г.  Топлофикация Враца обяви край на отоплителен сезон 2016г – 2017г. и  спиране на централното отопление в сградите.

КЕВР прие по-високите цени на топлинната енергия да влязат всила от 7 Април

07.04.2017

От 07.04.2017г с решение на на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) цената на топлинната енергия в градовете, произведена от топлофикационните дружества, използващи природен газ, се увеличава, като промяната е различна за отделните топлофикации. Увеличението варира между 17,91% и 37,40 % .
Причината за измененията на цените е утвърдената от 1 април 2017 г. по-висока цена на природния газ, който осигурява общественият доставчик „Булгаргаз” ЕАД. Цената на синьото гориво нарасна с 29,64%.

Новите цени можете да видите в секция Цени / Цени на топлинна ненергия

Без промяна остават градовете Перник, Сливен и Козлодуй поради използване на различен основен ресурс за производство.

За Юридическите лица, ползватели на топлинна енергия в град СОФИЯ

11.10.2016

По повод получени запитвания от наши клиенти, молим да имате предвид следното:
Юридическите лица, потребители на топлинна енергия за стопански обекти, получават изравнителните си сметки от Топлофикация София ЕАД под формата на Дебитни/Кредитни известия към конкретни фактури от отоплителния и неотоплителния период.
Известията са за изминалия период май 2015 – април 2016г и са няколко на брой (5 за клиенти с отопление и топла вода през целия период), поради различната цена на топлоенергията в рамките на периода. За повече информация виж в раздел Цени/ Цени на топлинна енергия http://www.nelbo.com/price/energy.
Ако сте получили повече от едно дебитно/кредитно известие към една и съща фактура, но с различни дати на издаване на известието, това се дължи на преработка на изравнителни сметки на етажната собственост.
За повече информация:
– проверка на сметка на 0700 11 111
– проверка на данни от изравнителна сметка/справка: http://www.nelbo.com/login (изисква се регистрация) или можете да се свържeте с нас по удобен за вас начин http://www.nelbo.com/contacts

Изравнителни сметки 2015-2016

15.08.2016

Всички изравнителни сметки за сезон 2015-2016г са предадени за фактуриране към Топлофикационните дружества.

За столичани срокът за рекламации изтече на 04 Август 2016г. Преработени се сметките на около 30% от абонатите в София, обслужвани от Нелбо ЕАД.
Данните от финалното изравняване са достъпни чрез електронната система на www.nelbo.com и с юлските им известия за фактури след средата на настоящия август. Изпратени са справки до УЛ на всички СЕС с преработки на първоначалните данни.
Клиентите, които имат да получават пари обратно от изравнението, ще могат да ги получат в брой на каса на Топлофикация или да оставят сумата за покриване на следващи сметки. Сумите се възстановяват на титуляра на партидата или на лице с нотариално заверено пълномощно. Няма краен срок за получаване на парите.

Раздават изравнителните сметки от 2 до 5 юли

29.06.2016

Изравнителните сметки на столичните абонати на Нелбо ЕАД ще бъдат раздадени в периода 2-5 юли. Сметките, които ще получат софиянци, са направени съгласно изискванията на последните промени в Наредба 16-334 за топлоснабдяването. Всички абонати на компанията могат да проверят сметките си онлайн на www.nelbo.com.
След преизчисленията, тази година 45% от клиентите на Нелбо са с по-ниски сметки от сумите, които са им били фактурирани през зимата. 47% от софиянци ще имат да доплащат, а 8% са платили това, което са консумирали. 14% ще доплащат суми между 10 и 50 лв., 9% – между 51 и 100 лв. и 5% между 101 и 150 лв.
„Тенденцията в изминалия сезон е ръст на интереса към месечен отчет сред жителите на София“, заяви Боряна Колева, изпълнителен директор на Нелбо ЕАД. Чрез отчитане на месечна база абонатите избягват годишна изравнителна сметка и всеки месец плащат това, което са консумирали за отопление и топла вода.
Наблюдава се спад на абонатите, които не са отворили на отчетниците спрямо предходната година, като т.г. те са под 2%. Те ще получат сметки на пълна мощност, като съгласно последните промени в наредбата, им е начислена топла вода до 280 л. на денонощие на обитател. Подобни начисления се правят и на хора, чиито водомери не са изрядни (стари/без пломба/с повреда и т.н.).
Между 240 лв. (за едностаен) и 324 лв. (за тристаен апарт.) е била средната сметка в София за ползване на топла вода за изравнителния годишен период (12 месеца), според предварителния резултат на изчисляване на сметките.
В периода 5 юли до 5 август, когато тече и законовия едномесечен срок за рекламации, офисът на Нелбо на бул. Дондуков 82 в София ще работи с удължено работно време – от 8:30 до 18:30 ч. През август топлофикационното дружество ще фактурира сумите от изравнението към абонатите. До края на септември 2016 г. столичните абонати имат право да поискат индивидуален отчет срещу заплащане, ако не са отчетени до момента. С тази дата изтичат всички срокове за рекламации по изготвените изравнителни сметки за периода май 2015 – април 2016 и компанията няма право да извършва корекции по тях.

https://www.actualno.com/sofia/vseki-vtori-v-sofija-shte-trjabva-da-doplashta-za-parno-news_548041.html
http://www.dnes.bg/sofia/2016/06/30/47-ot-stolichani-shte-doplashtat-za-parno.307397
http://www.monitor.bg/a/view/45272-47-%D0%BE%D1%82-%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D1%89%D0%B5-%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%89%D0%B0%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%BE/