Alt-tag-logo
Платете онлайн Проверете сметка Пишете ни

Полезни съвети от НЕЛБО

 1. Начало
 2. »
 3. Полезни съвети
 4. »
 5. Как да намалите консумацията на топлоенергия

Как да намалите консумацията на топлоенергия

Енергийна ефективност
 1. Топлоизолирайте дома си: уплътнете добре вратите и прозорците; сменете дограмата; санирайте фасадата.

 2. Не оставяйте термостатните вентили на максимална позиция, защото така няма регулация на потреблението и ще консумирате повече топлинна енергия.

 3. Не се опитвайте да топлите останалите стаи на отворени врати само с един включен радиатор. Няма да икономисате нищо, защото работещият радиатор постоянно ще консумира големи количества енергия, за да поддържа зададената чрез термостата температура за всички стаи.

 4. Проветрявайте дадена стая за 5 минути като преди това сте нагласили вентила на позиция „*”, а когато затворите прозорците, върнете вeнтила на желаната позиция.

 5. Не спускайте пердета пред отоплителното тяло и термостатния вентил. Пердетата пречат на топлината да затопли цялото помещение равномерно и „лъжат“ термостатният вентил относно достигнатата стайна температура.

 6. Поддържайте по-ниска температура в стаите, които не ползвате. Поддържайте по-ниска температура в стаите през нощта и докато сте на работа – нагласете вентилите на позиция 1 или 2.  Това няма да се отрази на Вашия комфорт, защото после стаята ще се затопли лесно и икономично.

 7. Оставете вентила на позиция „*”, когато дълго време няма да ползвате стаята или дома. Така и при много ниски температури навън, радиаторите няма да замръзнат и да стане авария.

 8. Следете за повреди в крановете на мивките и душовете в дома Ви. Едно капещо кранче пропуска ценно количество вода, което може да бъде спестено. При повреда, вземете незабавно мерки за отстраняването ѝ.

 9. Следете всички във Вашата сграда да осигуряват достъп до всички уреди за дялово разпределение за отчет, за да имате реални сметки, защото 100% отчетени уреди = 100% реални сметки.

 10. Помнете, че злоупотребите с топлинна енергия от радиатори или топла вода водят до завишаване на сметките на останалите потребители в сградата, а не до ощетяване на доставчика на енергията или фирмата за топлинно счетоводство.
We use cookies on our website. By continuing you accept these cookies.